Persatuan Mahasiswa Hadhari (PMH), UiTM Shah Alam

Persatuan Mahasiswa Hadhari ditubuhkan pada tahun 2005 dengan tujuan untuk menyampaikan informasi islam pada mahasiswa di alam kampus.

Sahabat Prihatin

Sahabat Prihatin merupakan satu program di bawah Persatuan Mahasiwa Hadhari UiTM Shah Alam dengan kerjasama Academy Contemporary Islamic Studies (ACIS). Program ini dijalankan sepanjang semester pada setiap hari Rabu.

Page Rasmi Persatuan Mahasiswa Hadhari (PMH)

Jangan lupa untuk like page rasmi PMH di Facebook untuk mengetahui lebih lanjut tentang aktiviti yang dijalankan sepanjang semester (^^,).

PMH Di Puncak Broga

Pada 07 Jun 2014 bersamaan 9 Syaaban 1435 Persatuan Mahasiswa Hadhari (PMH) telah berjaya menganjurkan satu aktiviti Pendakian Ke Puncak Impian iaitu Puncak Broga di Semenyih,Selangor.

Thursday, 20 December 2012

SKUAD PENYAYANG YANG TERAKHIR UNTUK SEMESTER INI!!T_T


by Saudara Nasaruddin Samsudeng: assalamualaikum sahabt2ku,..esok SP terakhir..Allhurabbi..:(..esok juga ade solat hajat dan ceramah,..jom2..:(,..moga Allah lncarkan pogram pade hari esok..ameen.. 

Thursday, 15 November 2012

SUATU KELAINAN



by Shazli Sufi 


Hijjrah merupakan satu peristiwa yang penting dalam lipatan sejarah Islam kerana ia merupakan satu titik permulaan kepada tertubuhnya Negara Islam madinah dan susulan kepada pembukaan kota makkah atau Fathul Makkah.

Hijjrah juga menjadi titik tanda kepada penciptaan calendar Islam dizaman saidina Umar al khattab. Tidak lama lagi umat islam akan menyambut hari memperingati peristiwa penghijjrahan Rasulullah saw dari makkah ke madinah. Amat malang bagi umat islam hari ini yang mana saban tahun meraikan, memperingati hari penghijjrahan baginda Rasulullah saw dari makkah ke madinah, tetapi tidak langsung mengambil ibrah atau hikmah dari peristiwa tersebut. 

Sehubungan dengan itu pihak Pusat kefahaman Islam UITM (citu) dengan kerjasama Persatuan Mahasiswa hadhari (PMH) menganjurkan “Malam Sirah Muzikal” dengan tema “ ku cari lampu Allah” sebagai simbolik penghijjrahan yang sangat berkaitrapat dengan hidayah Allah swt.


Program tersebut akan membawa satu kelainan dalam menyampaikan mesej islam kepada mahasiswa uitm. Oleh sebab itu pembawakan dan corak pada malam tersebut akan memperlihatkan kelainan tetapi membawa mesej islam yang memfokuskan hijjrah sebagai satu titik permulaan kepada perubahan dan kejayaan seorang mukmin itu.

Semua warga uitm dijemput untuk memeriahkan majlis tersebut. Pasti anda akan merasai kelainan. Kelainan dari sudut penyampaian mesej hijjrah dan kelainan dari sudut pengendalian majlis. SEMUA DIJEMPUT HADIR!

Friday, 9 November 2012

NASARUDDIN SAMSUDENG AS NASA SYUKUR!!!




Sekali lagi jejaka PMH ini menggemparkan bumi UITM dengan tercalon sebagai salah seorang daripada 20 orang yang terpilih di peringkat saringan dalam program PENCARIAN DAI’, Al Kulliyyah, TV3. Anak jati Pekan, Pahang ini kini giat berusaha meningkatkan prestasi diri dari sudut ilmu demi melayakkan diri sebagai salah seorang 10 calon yang terpilih.

            Pencarian Dai merupakan sebuah program yang diterbitkan oleh Unit Kandungan Islam , Jabatan Majalah Dan Dokumentari, Primeworks Studios. Program Pencarian DAIE yang akan diselitkan dalam slot Al-Kulliyyah TV3 pada setiap jumaat jam 5 petang hingga 6 petang .

Berkonsepkan realiti TV yang akan bermula siaran pada Oktober 2012. Ia adalah Bertujuan mencari Pendakwah muda , penyertaan terbuka kepada lelaki dan wanita berusia 19 tahun hingga 26 tahun .

Nasaruddin Samsudeng yang turut dikenali sebagai Exco Penerangan dan Informasi PMH, bertugas sebagai Pengarah Skuad Penyayang, tidak menjangka bahwa sesi temuduganya telah berjaya bagi melayakkan dirinya sebagai salah seorang daripada 20 orang yang terpilih dari kalangan beratus warga mahsiswa Kampus yang hadir di ujibakat Pencarian Dai, Al Kulliyyah TV3 di masjid Al Wathiqu Billah Tuanku Mizan, Uitm Shah Alam.
Senyap2 sahaja saudara kita ini ke ujibakat Pencarian Dai, hinggakan kawan2 di peringkat PMH sendiri tidak tahu bahawa beliau telah menghadirkan diri di ujibakat tersebut. Makanya merupakan satu kejutan besar bagi kami sahabat2 di PMH apabila mendapat tahu beliau telah terpilih antara 3calon Uitm Shah Alam untuk merebut 10 tempat terakhir di Program reality Pencarian Dai.

Antara calon Uitm Shah Alam lain yang telah berjaya melayakkan diri sebagi 20 calon saringan adalah Adibah Rozain iaitu MPP Kerohanian UiTM, dan juga Hadhari Haidar, pelajar Sport Management yang berasal dari Teluk Intan.

Para pembaca bolehlah like page Nasa Syukur, untuk sebarang maklumat terkini tentangPencarian Daie, dan memberi kata2 semangat buat beliau bagi untuk terus maju kehadapan, di facebook, http://www.facebook.com/GengNasaSyukur

akhir kata, Taniah sekali lagi kepada Nasaruddin Samsudeng dan calon2 lain yang terpilih. Moga Allah membantu memudahkan kerja dakwah kalian demi menyebarkan islam kepada dunia. TANIAH DAN SYABAS !!!!

Wednesday, 24 October 2012

salam aidiladha buat seluruh warga kampus UiTm Shah Alam!!!


Thursday, 18 October 2012

ayuh bersama!!!


Ramai yang menganggap program2 yang PMH jalankan hanyalah untuk ahli2 PMH sendiri...Suatu hari seorang muslimah bertanya kepada seorang yang lain….

jom kita berbuka puasa di Masjid Uitm, lepas tu bolehlah join skuad penyayang PMH….:)”

“eh….itu untuk ahli PMH je….saya bukan ahli PMH….:}’

Kami tersenyum mendengar cerita diatas….

Hakikat ya pasti adalah PMH menjalankan program bukan untuk majlis2 tertinggi mahupun exco2 PMH sahaja, atau hanya untuk ahli2 kami sahaja...tetapi untuk SEMUA WARGA Uitm...

andaikata, ada pakcik polis bantuan nk join, kami alu2kn...
andai kata makcik cleaner nak join kami alu2kan...
andai kata abang jaga gerai burger kat DC nak join, kami pun amat alu2kan….
Tak cukup tapak tangan....nyiru kami tadahkan….

baik besar atau kecil pangkat yang dipegang...
baik buruk atau lawa perangai yang kita rasa ada pada diri kita...
baik kita merasakan diri ini baik atau jahat...
itu semua belakang kira….

Kerana andai kata kita ingin berubah menjadi baik,
mahu meninggalkan kejahatan…..
ingin bersama dengan orang yang turut sama berubah menjadi baik…
dan..andai kata sekalipun ia bukan untuk jangka masa panjang, Cuma untuk baik dalam jangka masa pendek sahaja sekalipun....
kami tetap amat mengalu2 kn kedatangaan hadirin dan hadirat ke program2 kami di medan kampus ini, samaada Skuad Penyayang, iftar jamie yang berkala setiap isnin dan khamis, pengajian berkitab setiap hari selasa.... mahupun program2 kami yang lain….


Kehadiran kalian warga UiTM merupakan satu penghargaan yang teramat besar buat kami ahli2 PMH….kerana dengan kehadiran kalianlah kami semakin berani melangkah di medan Uitm untuk terus maju menjalankan program2 islamik dan menyebarkan kefahaman islam di kampus kita ini….sokongan kalian adalah amat kami perlukan…dan kami teramat-amat menghargainya….


kami membawa islam, dan islam itu adalah untuk semua....
kami sayang anda semua kerana Allah Taala.....

ingatlah dengan satu ayat ini…..

“jika kita berteman dengan penempa besi..maka kita juga akan turut merasa habanya…Tetapi….jika berteman dengan penjual minyak wangi..kita kan turut terlekat harumannya….”

Dan ingatlah bahawa jika kita ingin mengenal diri kita mahupun diri orang lain bagaimana..maka lihatlah dengan siapa dia bersahabat…

Carilah sahabat yang mampu membawa kebahagian kepada kita bukan sahaja di dunia malah diakhirat…

Carilah sahabat ynag dapat menegur salah dan silap kita kerana ingin menyelamatkan kita dari tergelincir ke neraka jahanam suatu masa nanti….

Kami ingin mengajak anda semua untuk bersama2 berpimpinan dan bergengam jemari bersama kami, demi Islam demi agama yang benar ini….demi membangunkan keimanan didalam diri kita sendiri…..

Ayuh sahabat!!!!!
Kita bersama melangkah demi Islam….demi Allah….^^


Tuesday, 16 October 2012

Petua Kumpul Duit Untuk Majlis Kahwin →

wah2....agak pelik admin tiba2 bagi tips nk kumpul duit untuk majlis kawen ni kan...hehee....

selari dengan kuliah berkitab Fiqh Munakahad yang diadakan setiap malam selasa, 7.30pm- 8.30pm, bertempat di Masjid Al-Wathiqubillah Tuanku Mizan, uitm shah alam, admin nak la juga berkongsi sedikit tips yang mungkin dapat membantu golongan2 yang ingin mendirikan rumah tangga dalam masa yang telah kalian tetapkan. tak salah kan..hehehe....jadi beginilah tipsnya, moga ia membantu ye...^^


1. Simpan
RM250.00 setiap bulan.

2. Ulang sehingga 36 bulan atau
3
tahun.
(RM250 x 36 bulan = RM9,000)
Jika Tidak Mencukupi:
Kongsi dengan bakal pasangan..

Setiap orang simpan RM250.00 setiap bulan.
(RM250.00 x 2 orang x 36 bulan
= RM18,000)

Jika Masih Tidak
Mencukupi: Gandakan nilai
simpanan anda berdua
: RM
500.00 setiap bulan x 2 orang
(RM500.00 x 2 orang x 36 bulan
= RM36,000)

Cara Bajet: a)
~RM10,000 : Kenduri belah perempuan (Bajet Ekonomi)

Cara Bajet: b) 
RM20,000 : Kenduri belah perempuan dan lelaki (Bajet Ekonomi)

Cara Bajet: c) 
RM38,000 : Kenduri belah perempuan dan lelaki (Bajet Sederhana Tinggi)

*Kalau yang bertunag dah lebih 1-2 tahun tu cubalah pakai tips ni..mungkin lepas ni korang
boleh tamatkan zaman bujang tnpa pening kepala mana nak cari belanja kahwin. hehehe ..

:)

Wednesday, 3 October 2012

SKUAD PENYAYANG KEMBALI LAGII!!!!



Masih kenalkah anda dengan saudara NASARUDDIN SAMSUDENG, Exco Penerangan Dan Informasi, sekaligus merangkap Pengarah  SKUAD PENYAYANG 2012….??

Mustahil dan agak pelik bagi mereka yang masih belum mengenali saudara kita yang kini kian meningkat popularitinya dalam kalangan kolej2 sekitar UiTM Shah Alam ini,hasil kemantapannya dalam menjadi pengerusi majlis dan juga memberi tazkirah umum.

          Pada awal semester yang baru ini, saudara Nasaruddin Samsudeng akan kembali ‘membuat onar’  sekali lagi dalam Pergerakan Skuad Penyayang, namun kali ini bukan lagi di Dataran Cendekia, tetapi pergerakan akan bermula di ruang legar Masjid Al Wathiqu Billah Tuanku Mizan, atau lebih dikenali sebagai Pusat Islam UiTM Shah Alam.

Pergerakan SKUAD PENYAYANG 2012 Semester 2 kali ini mungkin lebih berbeza dari sebelum2 ini, dimana pada semester kali ini kita akan mula memasuki dan bergerak melalui fakulti2 yang menjadi pusat berkumpul pelajar di malam hari untuk beberapa aktiviti seperti study group, discussion, mengulangkaji dan sebagainya.

Sebanyak 500 risalah edisi pertama untuk semester kali ini akan di agih2 kan mengikut kumpulan2 fakulti yang terlibat dan akan diedarkan sebaik sahaja jam 9.30malam berdetikk. Tingggg!!!(saja2 gempak)

Jadi, untuk adik2 baru yang masih belum tahu dan terpinga-pinga dengan persoalan apa itu skuad penyayang???”,dan ” apa yang berlaku dalam skuad penyayang??”, maka hadirkanlah diri anda untuk menyertai kami ......

PADA KHAMIS INI, 4 OKTOBER 2012, BERTEMPAT DI RUANG LEGAR MASJID AL WATHIQU BILLAH TUANKU MIZAN UITM,SHAH ALAM, PADA JAM 9.00MLM.

Jumpa di sana!!!!

Tuesday, 2 October 2012

Pengajian Berkitab Kembali Lagi


haaa.....nampak poster tu....



andai kata ditanya salah seorang diantara anda2 semua, adakah anda tahu apa sebenarnya fiqh munakahat tu...apa yanag best sangat dengan kitab tu.??apasal pulak pilih kitab2 fiqh munakahat nih...?adakah anda mampu menjawabnye...??!!

jeng jeng jengg!!

haaaa....untuk pengetahuan anda2 semua, fiqh munakahat adalah sebuah kitab yang sesuai untuk semua terutama calon-calon suami dan isteri. Pengajian ini amat sesuai untuk dihadiri sebagai langkah mempersiapkan diri sebelum memasuki gerbang perkahwinan agar bahtera yang dinaiki, tidak terpesong dari arah tujuan yang sebenar walaupun dilanda badai atau karam di tengah lautan. 

namun....bagi yang masih belum bercalon,jangan sedih jangan risau, kerana anda juga turut sama dijemput hadir bagi memeriahkan majlis berilmu ini,kerana kita tahu bahawa anda juga bakal menjadi calon kepada seseorang yang belum anda ketahui siapa bukan? ^^
jadi..ayuhlah bersama kita memahami konsep perkahwinan dan kekeluargaan islam dalam Pengajian berkitab, FIQH MUNAKAHAT, setiap selasa, jam 7.30mlm di Masjid Al Wathiqubillah Tuanku Mizan, UiTM Shah Alam..

Jumpa Di Sana!!!^^

Friday, 28 September 2012

GEMPAKNYE UNIVERSITY ISLAMIC FIESTA D'UITM SHAH ALAM!!!!!!


JADUAL PROGRAM KEROHANIAN UITM SHAH ALAM, 28-30/92012

28/9/2012- Festival nasyid Universiti (FENU) ~DATC, 7.30 malam
Qiamullail Perdana Uitm shah alam~ Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku
Mizan UiTM Shah Alam, Selangor,6.30 malam



29/9/2012- Pengurusan Jenazah, Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan UiTM Shah 
Alam, Selangor, 8.30 Pagi
- DAN Ustaz Zakir Naik, DATC, 6.30 petang



30/9/2012- "the untold story", Diana Amir, + qasidah,sajak n song by Presiden PMH, 
Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan, UiTM Shah Alam, Selangor,
8.30mlm 



*Allah membuka peluang yang amat luas untuk kita berada dalam taman2 syurganya...terpulang pada kita samada mahu merebut peluang tersebut atau tidak....
~study2 juga...agama jgn lupe ditambah pengetahuannye....^^

Pesanan dari Sarjana Islam:
‘sesiapa yang menghadiri majlis ilmu lebih baik dari solat 1000 rakaat,beribadah 1000 fardu,syahid 1000 syuhada’



Wednesday, 26 September 2012

MALAM KORPORAT 2012


Thursday, 20 September 2012

KEKASIH AKU !!!


Kali ni aku nak kongsikan tentang KEKASIH aku? (aku taip huruf besar tu sebab aku terlampau sangat sayang kat DIA!) Penyayang sifatnya. Betul ni.. tak tipu punya! Pure cintalah nak dikategorikan tu. Apa taknya, masa aku susah, minta tolong sajalah pada DIA. Pasti akan datang bantuan. Bila aku susah hati, boleh terus ngadu kat DIA -> direct! Pergghh !!

Yang bestnya tu, bila aku dah ngadu kat DIA, terasa peace aje. For surelah...KEKASIH, kan?! Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni... tak pernah nak sakitkan hati aku. Bila-bila masa aje aku boleh contact DIA. Yang seronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA tu dekat kat hati ni! Ye la, cinta punya pasal, kan?

DIA tak kisah pun kalau aku tak ingat kat DIA. Tapi rugilah aku. Sebab, kalau aku ingat & contact je DIA, sure macam-macam la yang aku dapat. Tak kiralah, material ke... spiritual ke... emm memang kekasih sejatilah tu! Bila aku rindu kat DIA, baca je surat-surat yang DIA bagi tu. Macam-macam nasihat ada dalam tu. Siap bagi contoh lagi nak suruh aku faham.

Sebelum ni, aku pernah gak frust. Memang sedih giler la masa tu. Ye la, cinta bagai nak rak, tiba-tiba clash gitu aje.  Tapi KEKASIH aku yg ni lain, DIA tak kisah pun dengan cerita aku frust tu. Siap bagi semangat lagi. DIA takde jeles pun.

Cuma aku je yang jeles dengan DIA. Memang ramai yang jatuh cinta dekat DIA. So, aku pun kenalah usaha betul-betul. Kata orang putih ~what you give, you get back~

So, kalau aku usaha lebih sikit, aku dapat lebih la, kan? KEKASIH aku ni baik sangat-sangat.

Perfect! Tu yang kadang-kadang aku tengah-tengah malam...  pukul 3-4 pagi tu pun, kalau aku terjaga, aku sure akan contact DIA. Rindu aaaa! Sebenarnya, KEKASIH aku ni kaya... millionaire... billionaire...dan entah apa-apa naire lagi... tu yang pemurah sangat tu. Semua keperluan hidup aku, DIA yang support... percaya tak?

Free of charge... tapi aku tak sedap hati la... mestilah kena hargai apa yang DIA bagi tu, kan? Mak aku kata, kalau orang dah bagi, suka ke tak suka, amik aje la.. .pastu pandai-pandailah membalas budi.. tu yang buat aku sanggup berkorban apa sahaja... cheewah!

DIA suruh aku belajar sungguh-sungguh. Kalau boleh belajar semua ilmu. Sebab, KEKASIH aku ni memang cerdik+bijak+genius dan lain-lain...DIA kata, tanpa ilmu, setiap amal yang aku buat semua sia-sia. DIA pun tambah sayang kat aku kalau aku rajin belajar.

Malu la sebenarnya nak cakap ni...

Emm... aku sebenarnya belum pernah jumpa DIA lagi pun. Belum bersedia la... tapi KEKASIH aku ni dah janji, satu hari nanti, mesti jumpa. Sekarang ni menghitung hari la aku ni. Tapi kecut perut gak! Takuut! Aku mesti prepare awal-awal.

Daripada surat-surat DIA yang ada tu, aku tahu la apa yang DIA suka, apa yang DIA tak suka. Mestilah aku nak buat apa yang DIA suka, jadi, DIA tambah-tambah sayang la kat aku, kan? Takpe la, berkorban sekarang, sebab dia dah janji, sapa-sapa yang DIA sayang, DIA bagi hadiah special yang aku tak pernah terfikir pun!

Ish! Rindu sangat dah ni!

Kekasih.. Aku berjanji, aku akan pertahankan cinta suci ini..
Walau nyawa digalang ganti, menggadaikan cinta teragung ini..
Tidak sama sekali..
Walaupun tak pernah berjumpa, aku tetap bahagia..
Itulah kekasihku.. Allah SWT.. cinta teragungku!

Monday, 14 May 2012

Carta Organisasi PMH 2012


Wednesday, 4 April 2012

Pengenalan....


Jom Sertai Skuad Penyayang Bersama Kami

Konsert RM10 untuk GAZA